V Kanade by si žiadne vzťahové grafy žiaden policajt ani iný štátny úradník nedovolil zobrazovať zo žiadnych databáz štátnej správy

23. augusta 2019, Zora Macko, Bezprávie na Slovensku Život v Kanade

Vraj Slovensku, si o vás môžu zobraziť tzv. vzťahový graf, teda pavúka, ktorý vidí policajt, keď si v policajnej databáze vyhľadá vaše meno. To sa robí asi všade na svete, že o občanoch má štátna správa zozbierané v rôznych databázach rôzne osobné informácie. Aj v Kanade. A nielen v policajných databázach ale aj na iných úrovniach štátnej správy. V Kanade sú takéto osobné údaje chránené zákonom o súkromí.

***

Neviem, ako je to na Slovensku, ale v Kanade si môže každý človek, ktorý si myslí, že do jeho chránených údajov nazrel úradník bezdôvodne, bezplatne vyžiadať, kto k jeho chráneným osobným údajom pristúpil. V Kanade je to tzv. ATIP, čo je akronym z Access to Information and Privacy (Prístup k informáciám a súkromie). Takúto žiadosť možno v Kanade urobiť aj elektronicky na tejto webstránke

***

Samozrejme, ak úradník zneužil svoje právomoci a bezdôvodne prehľadával takéto databázy, tak to má aj dohru, či už na súde, kam sa môže postihnutá osoba sťažovať a takéto prípady sa stali. Resp. ak úradník takto zneužíva svoje právomoci prístupu do databázy, ktorá obsahuje chránené údaje, môže nasledovať aj rozviazanie pracovného pomeru, tzv. vyhadzov, či dokonca aj kriminálny postih takéhoto úradníka.

***

Neviem, ako je to v tejto veci na Slovensku. Konkrétne, či na Slovensku majú občania právo vyžiadať si zoznam ľudí, ktorí si v rôznych databázach zobrazili ich osobné údaje.

***

Napadlo ma však, že ak si niekto myslí, že o ňom niekto iný zbiera údaje z takýchto neverejných databáz a ak by takáto možnosť bola aj na Slovensku, teda, že by si človek mohol aj na Slovensku dožiadať zoznam tých, ktorí vstúpili do jeho osobných údajov v databáze a kedy a z akého dôvodu, že by to bola jednak výborná prevencia zločinnosti a ak by niečo takéto bolo možné, že by sa Slovensko posunulo smerom k právnemu štátu.

***

Každý vstup do taketo databázy totiž zanechá stopu, a z tej je možné zistiť, kedy a kto si zobrazil a na ktorom počítači či terminály danú položku z databázy.

***

Nie je mysliteľné, aby si takéto databázy kdekto bezdôvodne prehľadával, či už je to šéf polície, alebo vyšetrovateľ na najnižšej úrovni