Cesnakové stonky

5. júla 2019, Zora Macko, Záhradničenie Život v Kanade

Keď pestujeme cesnak, treba tieto stonky, ktore cesnak vyháňa do kvetu, odstrihnúť  a to predtým, ako sa ten kvet otvorí a kým je stonka nie zdrevnatená. To kvôli tomu, aby cesnak dal všetku energiu do rastu cibule, a nie do kvetu.

Ako sa dajú využiť tieto stonky, som sa prvý krát dozvedela na festivale o cesnaku, “Garlic Festival”, ktorý sa zvykne v Toronte organizať v mesiaci september. Tento festival má dokonca aj svoju webstránku.

Na tomto festivale sa možno dozvedieť všeličo o cesnaku, napríklad o jeho pozitívnych účinkoch na zdravie. Je dokázané, že cesnak pomáha upravovať krvný tlak, pokiaľ sa konzumuje surový. Známe je aj, že pozitívne vplýva na zdravie človeka aj pri iných ochoreniach. Niektorí ľudia by sa však mali o tomto poradiť s lekárom, lebo pri užívaní niektorých liekov treba s cesnakom opatrne.

Na danom festivale si možno kúpiť samozrejme aj cesnak ale aj sa pohostiť rôznymi jedlami, ktorých jednou z hlavných ingrediencií je cesnak. Keď som bola na tomto festivale ja, tak tam ponúkali aj cesnakovú zmrzlinu, recept tu.

Zadarmo človeka ponúkli aj kúskom cesnakovej stonky. Vtedy tie cesnakové stonky mali v nejakom náleve a posypané sezamovými semiačkami. A zadarmo tam aj rozdávali letáčiky s receptami. Všetky recepty, ktoré na tom letáčiku boli sú tu:

Keďže cesnak môžem pestovať aj pod čiernych orechom, tak ho pestujem. Teraz mám práve sezónu, keď treba tieto cesnakové stonky odstrihnúť. Keďže mám tých cesnakových stoniek naozaj veľa, tak ich zamrazujem. V tieto dni sa ich chystám zakonzervovať aj v sladkokyslom náleve, ako uhorky.

Jeden z našich obľúbených receptov je na pár lyžiciach olivového oleja skaramelizovať trocha cukru, pridať cesnakové stonky nakrájané na pár centimetrové kúsky, opražiť asi tri minúty, pridať nakrájané paradajky, trocha suchého vína a asi 5 minút povariť. Je to vynikajúce s grilovaným syrom haloumi.

Tiež sa z týchto cesnakových stoniek dá pripraviť vynikajúce pesto. Ja si do mixéra dám nakrájané stonky, zalejem panenským olivovým olejom, pridám píniové semiačka alebo keď nie sú, môžu byť aj orechy a do rozmixovanej masy pridám ešte na jemno nastrúhaný parmezán. Ak treba, tak dosoliť podľa chuti, parmezán je však slaný a ja nepotrebujem dosoľovať.  Toto pesto obyčajne natrieme na chlebíky, ideálne na pokrájané rohlíky či sendviče, posypať strúhaným syrom (mozzarella, alebo ementál) a dať pod broiler. Je to fantastické. Iný spôsob je na grilovanú zeleninovú pizzu. Tú pripravujem tak, že cesto potriem týmto pestom, na to poukladám na plátky pokrájané paradajky, mozzarellu, a ugrilujem. Potom posypem rukolou, alebo keď nemám, tak aj s nakrájanými mladými listami kalerábu.  A fantastické sú aj grilované a ochutené olivovým olejom.

Na internete však možno nájsť spústu ďaľších receptov a využití cesnakových stoniek.