Res Judicata: Právomocne rozsúdená vec

11. júna 2019, Zora Macko, Nezaradené

Keď niekedy čítam vyjadrenia vraj expertov v slovenskej tlači, tak mi ostávajú vlasy dupkom stáť. Preto sa už prestávam diviť, že mnohé veci vyzerajú na Slovensku ako vyzerajú.

Vraj ľudskoprávny aktivista Peter Weisenbacher je presvedčený, že Čižnár by mal žalobu na rozpustenie ĽS NS podať opäť, som sa dočítala dnes v denníku Pravda.

Takže rada by som tomuto aktivistovi ponúkla také miniatúrne školenie. Možno ešte nepočul o termíne “res judicata”.

Použijem definíciu z Black’s Law Dictionary, Seventh Edition. Na strane 1312 sa dočítame:

res judicata

  1. An issue that has been definitely settled by judicial decision.
  2. An affirmative defense barring the same parties from litigating a second lawsuit on the same claim, or any other claim arising from the same transaction or series of transactions and that could have been – but was not – raised in the first suit.
    The three essential elements are
    (1)    an earlier decision on the issue,
    (2)    a final judgement on the merits, and
    (3)    the involvement of the same parties, or parties in privity with the original parties.

Teda v preklade, tento právny princíp je o tom, že súd nemôže opäť prejednávať už právoplatne rozhodnuté veci. Čo zahrňuje, že tí istí účastníci nemôžu priniesť pred súd presne to isté, čo už bolo raz právoplatne rozhodnuté súdom, ktorý mal vo veci právomoc rozhodnúť. Res judicata zahrňuje, že tú istú vec nemožno litigovať opakovane s argumentami, ktoré mohli byť vznesené v počiatočnom konaní, ale neboli.

 


Aktualizácia: z Wikipédie:

“Výraz znamená jednak vec, o ktorej už rozhodol súd a jednak pravidlo, že raz rozsúdená vec je rozsúdená definitívne a predstavuje absolútnu prekážku následnej žaloby v rovnakej veci alebo z rovnakého dôvodu.“