Založ si blog

Čaj s Mussolinim

Jeden z mojich obľúbených filmov je “Čaj s Mussolinim” (1999).

Film zachytáva obdobie v Taliansku, kde žije skupina dám v strednom veku, pôvodom z Anglicka, ktoré sú milovníčkami umenia a ktoré taliani volajú ‘Scorpioni’. Film začína v roku 1935 vo Florencii a končí v roku 1945 v San Gimignano, pričom zobrazuje postupné zhoršovanie situácie, smerujúce k vojne a vojnové roky až po oslobodenie Talianska z pohľadu života týchto dám, ktoré sa rozhodli zostať žiť v Talianku aj počas vojny.

Jedna z týchto dám, Mary Wallace, pracovala ako sekretárka/prekladateľka u talianskeho obchodníka s látkami. Ten mal s jednou krajčírkou nemanželského syna, ku ktorému sa nehlásil ani keď jeho matka zomrela, ktorého meno je Luca Innocenti. Mary Wallace si ho zoberie k sebe a spoločne s ďaľšími dámami ho vychovávajú a učia o umení. Jedna z dám z tejto skupiny, ale Američanka, Elsa Morganthal Strauss-Armistan, mu zanechá aj peniaze do budúcnosti.

Jedno popoludnie fašisti zvandalizujú reštaruráciu, v ktorej si dávali tieto dámy popoludňajší čaj. Jedna z týchto dám, Lady Hester Random, ktorá je vdovou po bývalom ambasádorovi Anglicka v Taliansku sa rozhodne ísť o tejto udalosti poinformovať Mussoliniho, ktorý ju prijme spolu s jej vnukom a s  jednou novinárkou z Anglicka, ktorá ich sprevádzala. Mussolini ju na stretnutí uistí, že v Taliansku budú vždy v bezpečí, a že bude vždy pod jeho osobnou ochranou.

Mary Wallace dosiahne aby sa otec Luca začal s ním pravidelne stretávať. Ako sa ale situácia v Taliansku zhoršovala, prepustil Mary Wallace a už ďalej nechcel aby sa z jeho syna stal anglický džentlmen ale chce aby sa z neho stal nemecký podnikateľ a preto ho pošle do internátnej školy do Viedne.

Mussolini mal iné starosti ako sa starať o bezpečnosť dám z Anglicka. Jednou z tých starostí Mussolinigho bolo vyhlásenie vojny Anglicku. Tieto dámy z Anglicka, ktoré zostali v Taliansku dal internovať a všetky ich previezli do San Gimignano. Práve keď tieto dámy nakladajú do autobusu sa zjaví Luca Innocenti, ktorý sa práve vrátil z Rakúska.

Večer navštívi Mary Wallace na mieste, kde ich internovali, pričom zároveň donesie psíka inej dáme, ktorého jej zobrali keď ich internovali. Luca Innocenti hovorí, ako im v škole stále hovorili a neustále opakovali, že Angličania sú nepriatelia. Až nakoniec sa kvôli tejto propragande rozhodol odísť z Rakúska a rozhodol sa študovať umenie za peniaze, ktoré mu nechala jedna z týchto dám. Bola to bohatá Američanka, a Židovka. Táto Američanka Elsa a Luca spolu docielili, že dámy boli presťahované do hotela. Lady Hester Random je však presvedčená, že to zariadil Mussolini.

Keď USA vstúpilo do vojny, aj zvyšné dámy, Američanky, Taliani tiež internujú a pripoja k už internovaným dámam z Anglicka. Else však hrozí smrteľné nebezpečenstvo a nakoniec ju zvyšné dámy a Luca zachránia.

Ako Elsa čaká spolu s Lucom na brehu na rybársku loď, ktorá Elsu prevezie do bezpečia, Elsa prezradí Lucovi, že ho jeho mama veľmi chcela aj keď jeho otec nechcel aby sa narodil. A hovorí mu, že ona vtedy podporila jeho mamu, ktorá veľmi chcela aby sa narodil, a že je to práve on, ktorý ju teraz zachraňuje. Že takto sú tu jeden pre druhého.

Film sa končí oslobodením San Giminiano, ktoré prišli oslobodiť vojaci zo Škótska. Luca im robí tlmočníka. V deň oslobodenia príde tento vojak – major, pôvodom zo Škótska, plniť rozkaz, ktorý znel previesť tieto Angličanky do bezpečia. Lady Hester Random mu v takmer humornej scenke oponuje, že Nemci a Taliani ich nemohli presťahovať a vraj ona nevidí žiaden dôvod aby sa vzdali Škótom.

***

Je to nádherný, ľahko pozerateľný film plný umenia a krásnych dobových pesničiek.

Čo mňa znepokojuje je, že dobovú históriu, ktorú film zobrazil, vnímam, že sa opäť opakuje, len s inými stranami.  Najviacej mi rezonuje v ušiach scéna, kde Luca opisuje, ako do nich v škole neustále tlačili idey, že Angličania sú nepriatelia. Že sú zlí.

Dnes počujem v médiách to isté, len tí nepriatelia teraz nemajú byť Angličania, ale Rusi. A tí, ktorí tak hovoria nie sú Rakúšania, ale – neviem. Angličania? Francúzi? Nemci? Američania?

***

Bojím sa takejto atmosféry, keď je propaganda v plnom prúde. Keď sa démonizuje ľud niektorej krajiny.

Aj tento krásny film je dôkazom toho, že takéto veci sa nedejú po prvý krát v histórii ľudstva. Že sa nejedná o nič nové pod slnkom.

***

V tomto filme ako postava Luca Innocenti, tak aj postava Lady Hester Random boli postavy, ktoré reálne v danej dobe žili. Luca Innocenti sa mal stať umelcom, ktorý pomohol urobiť tento krásny film.

***

Film bol vynikajúco obsadený takými herečkami ako Dame Maggie Smith, Joan Plowright, Judi Dench, Cher, či Lili Tomlin.

Keď sledujem správy, tak mi je nevoľno

24.03.2024

Fico sa dal pred asi dvoma či troma dňami počuť, že vraj potom ako predošlá vláda darovala S-300 na Ukrajinu, nemáme vraj ako chrániť slovenské nebo a jadrové elektrárne na Slovensku. Nerozumela som celkom. V iných správach, zahraničných, som sa dočítala, že vraj potom ako Rusko vyhlásilo vojnu Ukrajine, po znefunkčnení elektrárne na Dnepri musí Ukrajina zvýšiť dovoz [...]

K zmene Trestného zákona

21.01.2024

Celá opozícia vrátane prezidentky Slovenskej republiky narieka ako sa zvýši kriminalita na Slovensku po zrušení Špeciálnej prokuratúry a po navrhovanej zmene Trestného zákona. Namiesto tvrdých nepodmienečných trestov za finančné zločiny sa tieto majú nahradiť inými trestami. Ako opozícia tak aj “not my prezidentka” nariekajú nad tým, že tieto, podľa nich, [...]

Vypočula som si pani Petkovú a som totálne zhrozená, kto sa v médiách vyjadruje k otázkam právneho štátu

13.01.2024

V tejto relácii Zuzany Kovačič Hanzelovej, 10:49, sa p. Petková vyjadrila, okrem iného, takto, citujem: “Áno, SMER má svojich voličov, ale to rozhodne nie sú všetci občania Slovenskej republiky.” Toto povedala okrem ostatných nezmyslov v danej relácii. Nebudem ich tu všetky menovať, lebo to by bol inak veľmi dlhý blog a na to ani nemám teraz čas. *** Ústava Slovenskej [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.