Založ si blog

Moja záhradka koncom mája

Pred pár dňami mi niekto zo Slovenska  poslal fotografiu svojej čerešne plnej zrelých krásnych červených čerešničiek.

Aj ja mám mini čerešničku – višňu. Mala som aj pravú čerešničku, normálnej veľkosti, ale čierny orech mi ju zabil. Višňa vraj čiernemu orechu odolá. Dnes je 26. máj a moja višňa vyzerá takto: 

V pozadí je záhradný domček, ktorý si sprivatizovali moji medvedíkovia, vraj čistotní.

 

Hoci ju čierny orech nezabije, aj tak sa z nej červených višničiek nedočkám. Lebo vtáčikovia ju sledujú a oberú všetky višničky ešte kým sú zelené. Nuž čo, keď chcem počuť spev vtáčkov v mojej záhrade, musím aj niečo oželieť.

 

Tu je foto čierneho orecha, ktorú som urobila pred chvíľkou. Už sa mu začínajú robiť lístočky, ale stále vyzerá, ako keby mal holé konáre.

Koruna čierneho orecha dnes

 

Včera sa mi manžel povedal, že v rádiu počul, že všetko je u nás najmenej dva týždne pozadu; vraj síce je teplo ale vraj zem je ešte studená a vraj aj na sadenie paradajok je ešte priskoro. Ale ja som ich už zasadila, tak mi ostáva len čakať, či ich budem mať naozaj menšie.

 

V porovnaní so Slovenskom, u nás práve teraz rozkvitli hyacinty a konvalinky ešte sú stále nie rozkvitnuté.  Fazuľu som síce zasadila asi pred mesiacom, ale až teraz začína klíčiť. Aj hrášok je ešte maličký, aj reďkovky, ktoré podľa obalu už mali byť zrelé majú ešte len klíčky.

 

Keďze pažítka sa mi po tejto poslednej zime neprebudila, zima bola naozaj tuhá, tak vlastne jediná zelenina, ktorú teraz, koncom mája, zo záhradky mám, je šťavel, ktorý sa mi do cestičky popri dome namnožil ako burina. Nevadí. Z jednej kuchárskej knižky mám výborný recept na šťavelový koláč.

 

Na druhej strane, keď mi hovoria ľudia zo Slovenska, že už poryľovali, tak u nás všetko práve dozrieva.

Moja záhrada dnes

Keď sledujem správy, tak mi je nevoľno

24.03.2024

Fico sa dal pred asi dvoma či troma dňami počuť, že vraj potom ako predošlá vláda darovala S-300 na Ukrajinu, nemáme vraj ako chrániť slovenské nebo a jadrové elektrárne na Slovensku. Nerozumela som celkom. V iných správach, zahraničných, som sa dočítala, že vraj potom ako Rusko vyhlásilo vojnu Ukrajine, po znefunkčnení elektrárne na Dnepri musí Ukrajina zvýšiť dovoz [...]

K zmene Trestného zákona

21.01.2024

Celá opozícia vrátane prezidentky Slovenskej republiky narieka ako sa zvýši kriminalita na Slovensku po zrušení Špeciálnej prokuratúry a po navrhovanej zmene Trestného zákona. Namiesto tvrdých nepodmienečných trestov za finančné zločiny sa tieto majú nahradiť inými trestami. Ako opozícia tak aj “not my prezidentka” nariekajú nad tým, že tieto, podľa nich, [...]

Vypočula som si pani Petkovú a som totálne zhrozená, kto sa v médiách vyjadruje k otázkam právneho štátu

13.01.2024

V tejto relácii Zuzany Kovačič Hanzelovej, 10:49, sa p. Petková vyjadrila, okrem iného, takto, citujem: “Áno, SMER má svojich voličov, ale to rozhodne nie sú všetci občania Slovenskej republiky.” Toto povedala okrem ostatných nezmyslov v danej relácii. Nebudem ich tu všetky menovať, lebo to by bol inak veľmi dlhý blog a na to ani nemám teraz čas. *** Ústava Slovenskej [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.