Založ si blog

Alkohol – metla Slovenska

S mojim predošlým blogom, v ktorom som vyjadrila a odôvodnila môj názor na to, prečo trvám na tom, že Jurraj Hossa je nevinný, nikto nesúhlasil. Napriek tomu trvám na tomto svojom názore. A ešte pripojím ďaľší: vinní za to, čo sa v tomto prípade stalo, v ktorom Henry prišiel o život, ste všetcia. Počnúc legislatívcami v NRSR, cez médiá, ako aj všetcia, ktorí volíte takých zákonodarcov, ktorí nie sú spôsobilí vidieť skutočné problémy bežných ľudí na Slovensku a ponúkať riešenia. Ste vinní všetcia, ktorí namiesto hľadania riešení ponúkate rôzne imaginárne boje so zlom, ktoré nič neriešia a ktoré robia situáciu ešte horšou.

 

Moje videnie sveta asi veľmi ovplynil fakt, že mnohé roky žijem v Kanade. To sa týka aj môjho pohľadu na to, čo chýba v boji s alkoholom na Slovensku.

Po prvé, ja som nikdy nemala problém s alkoholom. Som de facto abstinentka. Maximálne si dám veľmi príležitostne  nejaký vaječný koňak a víno používam najskôr tak do varenia.

Prečo tvrdím, že ste všetcia vinní, čo sa týka problémov s alkoholom na Slovensku?

  1. Namiesto toho, aby ste riešili tento problém, “riešite” problémy, ktoré na Slovensku nie sú. Napríklad xenofóbiu. A necháte tieto veci akože riešiť mládež a mimovládky platené zo zahraničia alebo aj zo zahraničia.
    Necháte tento problém “riešiť” mládež, ktorá ničomu ešte veľmi nerozumie.
  2. Problém s alkoholom sa vyskytol alebo vyskytuje aj v iných krajinách. Aj v Kanade. Teda tento problém riešia a riešili aj tu. Tak napríklad vznikol koncept “occupier’s liability”. Koncept neznámy na Slovensku.

Occupier’s liability

Priznám sa, že keď som sa prvý krát stretla s týmto konceptom tu v Kanade, tak sa mi zdal … blbý.

O čo tu ide? Ide tu o to, keď mám napríklad hostí a pije sa. A potom hostia odídu a niečo vyvedú. Napríklad sadnú za volant a spôsobia nehodu, v ktorej dôsledku  skončí niekto na invalidite. Či už daný hosť alebo niekto iný. Kto je zodpovedný? Hádajte? Zodpovedný bude aj hostiteľ, ktorý podával alkohol a následne sa nepostaral o to, aby jeho podnapitý hosť niečo nevyviedol.

Zdá sa vám to blbé? Mne sa to už blbé nezdá, mne sa javí takáto zodpovednosť hostitela úplne logická. A týka sa to aj majiteľov reštaurácií.

Prečo sa mi takáto zodpovednosť hostiteľa / majiteľov / prevádzkovateľov reštaurácií či pohostinstiev zdá byť správna a logická?

Pretože alkoholizmus je choroba. Pretože ľudia, ktorí touto chorobou trpia, jednoducho nesmú alkohol. Nesmú žiaden alkohol. A keď je niekto pod vplyvom alkoholu, tak je nie príčetný.

Ale na Slovensku je to tak, že keď niekto nepije, či ponúkaný alkohol hostiteľa odmietne, tak sa hostiteľ mnohokrát urazí. A tak si človek dá napríklad, aby niekoho neurazil. Na Slovensku je to proste tak.

Na Slovensku je to tiež tak, že nejakú oslavu si takmer nedokážete predstaviť bez alkoholu.

Ak alkoholizmus je spôsobený geneticky, neviem, možno tieto zlé gény má mnoho ľudí žijúcich na Slovensku. Snáď aj preto je alkoholizmus na Slovensku problém a aj je treba venovať tomuto problému náležitú pozornosť. Ale o tom, že niečo môžu objektívne spôsobovať aj zlé gény je predsa nie politicky korektné písať.

Aj iné zlé vlastnosti som sa dočítala v súvislosti s alkoholom.  Bolo to dávno, keď som túto príhodu čítala. Jedna svokra údajne nanútila svojmu zaťovi, keď boli u nej celá rodina na návšteve, zákusok. Zať sa uisťoval, či do toho zákusku nedala alkohol. Tvrdila, že nie. Zať si dal. Potom odšoféroval s celou rodinou, vnúčatami. Spôsobil dopravnú nehodu. Napriek tomu, že nepil, niečo nafúkal a preto bol uznaný vinným. Svokra, ktorá klamala, nie. Zdá sa vám to správne? Koniec koncov takýto prípad nie je tuším ani legislatívne upravený. Zdá sa vám to správne, že chýba legislatíva, ktorá by postihovala v takomto prípade aj hostiteľa? Lebo presne o tomto je tá “occupier’s liability”.

Z webstránky:

Vám dám aj definíciu o čom je tá “occupier’s liability”. Úmyselne ju dám v angličtine. Pretože ešte aj v anglicko-slovenských slovníkoch to máte nesprávne. (Na slovnik.aktuality.sk   to máte preložené ako zodpovednosť držiteľa pozemku, čo je mylný resp. nesprávny alebo neúplný preklad tohoto pojmu.)

Pursuant to the Act, occupiers have a duty of care to prevent danger to guests caused by activities on the property including supplying alcohol on the premises.

 

Čítajte, čo je tu napísané: “Pursuant to the Act”. Teda podľa zákona. “prevent danger” Teda odvrátiť nebezpečenstvo. A slovo alcohol snáď nepotrebuje preklad. A pre úplnosť, guest v preklade je hosť.

Ako sa táto “occupier’s liability” vzťahuje na prípad Juraja Hossu?

  1. Juraj Hossa si dal to prvé pivko na firemnom večierku. (O liekoch, ktoré užíval sa teraz baviť nebudem.) Postaral sa zamestnávateľ o to, aby si Juraj po prvotnom požití alkoholu neublížil sebe alebo iným? Nie, nepostaral? Mal zákonnú povinnosť tak urobiť? Nie, nemal. Dokonca ani nemal zákonnú povinnosť postarať sa o to, aby zamestnanci, ktorí sú na liekoch, napr. psychofarmakách, žiaden alkohol nedostali na firemnej oslave.
  2. Z publikovaných článkov ďalej vyplýva, že Juraj ďalej pokračoval pitím inde. Postaral sa prevádzkovateľ o Jurajovu bezpečnosť a o to, aby neublížil iným potom, ako odišiel z daného pohostinstva? Evidentne ho musel Juraj opustiť riadne podgurážený. Evidentne, nepostaral sa. Mal zákonnú povinnosť? Asi si myslíte, že som chytená na hlavu, keď sa vôbec takúto vec vôbec pýtam.
  3. O mojom názore, že mali okoloidúci zavolať poriadkovú políciu, keď videli opitého človeka na verejnosti, si asi tiež pomyslíte, že som asi chytená na hlavu. Mimochodom, je vôbec na Slovensku proti zákonu byť opitý na verejnosti? Najskôr by som odhadla, že ma budete považovať za úplne nenormálnu, keď som toho názoru, že byť opitým na verejnosti má byť protizákonné a že na každého opilca by mala byť zavolaná polícia. (Okrem toho, sú aj také život ohrozujúce stavy, keď človek síce vyzerá opitý, ale nie je. Nízky cukor a podobne. Alebo keď primitívci zamestnaní v prezidentskom paláci zavolali na môjho manžela svojho času políciu, lebo si sadol za volant a odšoféroval, hoci môj manžel nepil a nepije, len tak kráčal. Lebo trpí sklerózou multiplex. Mimochodom, ku “kultúre” slovákov patrí aj to, ako sa správali, keď po ňom pokrikovali, že ešte ani obed nie je a už je opitý. Dodnes sa za toto nikto ani z prezidentského paláca ani z okoloidúcich neospravedlnili; to ako len mimochodom. To takéto správanie sa tiež veľa hovorí o slovákoch. Len škoda, že nedokázali reagovať na iného človeka pri inej príležitosti, ktorý bol naozaj opitý. A keď nastali dôsledky, tak urobili divadlo pre celý svet o xenofóbii na Slovensku, hoci príčiny sú úplne iné a nemajú so xenofóbiou nič spoloňé.)

Ja sa pýtam, čo sa ešte musí na Slovensku stať, aby sa legislatívci v NR SR začali správať normálne  a riešiť reálne problémy, ktoré sú na Slovensku? Čo sa musí ešte stať, aby sa médiá na Slovensku začali správať normálne? (V tejto súvislosti, čo sa týka médií, najrozumnejšie sa vlastne  v konecnom dôsledku zachoval Kočner, ktorý si objednal paparazovanie napríklad Kordu, ktorý bol tiež na verejnosti na mol opitý. Lebo čo sa dá očakávať od médií, keď sa poniektorí novinári takto správajú, že sa opijú do nemoty? Oh, sorry, to som nemala, novinárov totiž sa nesmie kritizovať ani za opilstvo. Takže sa ani nejdem pýtať, či bol Korda za opilstvo na verejnosti napríklad disciplinárne riešený. Sorry, zabudla som, na Slovensku sa takéto otázky o etike novinárov klásť nesmú. Protizákonné.)

 

Všetcia ste vinní za ten stav na Slovensku, čo sa týka alkoholizmu a problémov s ním spojených a z neho vyplývajúcich. Ak sa niekto cítite nevinný, tak hor sa, zoberte si hrdo do ruky ten najväčší kameň.

A sorry, ešte niečo, zabudla som. Choďte usporiadať nejakú tú manifestáciu. Už dlho žiadna nebola.

 

————————————————-

Aktualizácia: Ešte jeden dobrý link na occupier’s liability: https://www.willdavidson.ca/reminder-holiday-party-hosts-know-liable/
Odtiaľ citujem:

Social Host Liability

Originally intended for licensed establishments, hosting liability has evolved to include social hosts who do not obtain financial benefits from their events. And while social hosts are not subject to the type of “tavern liability” that commercial establishments are, Canadian courts have held that social hosts do indeed owe a duty of care to both their guests and to other road users.

If you are hosting a work-related party this holiday season, keep in mind that employers may be subjected to liquor liability for an accident. Under common law, employers have a duty to their employees to ensure they are not intoxicated at work or during their trip home at the end of the day.

 

Nižšie na danej webstránke:

Your responsibility as the party host isn’t over until each of your guests has arrived home safely.

[ZM]

Keď sledujem správy, tak mi je nevoľno

24.03.2024

Fico sa dal pred asi dvoma či troma dňami počuť, že vraj potom ako predošlá vláda darovala S-300 na Ukrajinu, nemáme vraj ako chrániť slovenské nebo a jadrové elektrárne na Slovensku. Nerozumela som celkom. V iných správach, zahraničných, som sa dočítala, že vraj potom ako Rusko vyhlásilo vojnu Ukrajine, po znefunkčnení elektrárne na Dnepri musí Ukrajina zvýšiť dovoz [...]

K zmene Trestného zákona

21.01.2024

Celá opozícia vrátane prezidentky Slovenskej republiky narieka ako sa zvýši kriminalita na Slovensku po zrušení Špeciálnej prokuratúry a po navrhovanej zmene Trestného zákona. Namiesto tvrdých nepodmienečných trestov za finančné zločiny sa tieto majú nahradiť inými trestami. Ako opozícia tak aj “not my prezidentka” nariekajú nad tým, že tieto, podľa nich, [...]

Vypočula som si pani Petkovú a som totálne zhrozená, kto sa v médiách vyjadruje k otázkam právneho štátu

13.01.2024

V tejto relácii Zuzany Kovačič Hanzelovej, 10:49, sa p. Petková vyjadrila, okrem iného, takto, citujem: “Áno, SMER má svojich voličov, ale to rozhodne nie sú všetci občania Slovenskej republiky.” Toto povedala okrem ostatných nezmyslov v danej relácii. Nebudem ich tu všetky menovať, lebo to by bol inak veľmi dlhý blog a na to ani nemám teraz čas. *** Ústava Slovenskej [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.