Založ si blog

Nie je všetko zlato, čo sa blyští

Keď som si pozerám rôzne relácie, podľa akých kritérií ľudia volia svojich zástupcov do volených pozícií, niekedy sa mi zatočí hlava.

Jedna z takých ukážok bola, keď sme počúvali rádio po zvolení Trudeau, kanadského ministerského predsedu. Jedna z tých, ktoré vtedy zavolali do danej relácie, bola celá nadšená, a nadchýňala sa tým, že ho volila, lebo Trudeau má krásnu mladú ženu.

Obdobné hodnotenia som si vypočula z úst niektorých voličov na Slovensku. Vraj budú voliť Čaputovú, lebo je pekná. V istej relácii sa údajne reportérka údajne dokonca pýtala na značku jej mejkupu.

Proste niektorí ľudia sa nechajú očariť povrchným pôvabom a ďalej sa už na nič nepýtajú. Už ich ďalej nič nezaujíma, lebo to, čo vidia sa blyští a preto je to zlato a má to cenu.

***

Všimnime si niektoré detaily.

Vo svojom  CV Zuzana Čaputová opisuje dobu, keď študovala na dennej forme štúdia tak, že bola vtedy zamestnaná ako referentka a asistentka na mestskom úrade v Pezinku. Neviem si predstaviť, že by takéto niečo prešlo ktorémukoľvek bežnému smrteľníkovi, ktorý by sa uchádzal  na akúkoľvek banálnu pozíciu kdekoľvek.

 

Na tu citovanom blogu sa jeho autor pýta viacej legitímnych otázok. Mňa by naozaj zaujímalo, ako mohla táto bojovníčka so zlom, teda podľa nej s korupciou, získať povinnú kocipientskú prax pred vstupom do SAK? Mňa, a verím, že nielen mňa, by odpoveď na túto otázku tiež veľmi zaujímala. A nechápem, že prečo takúto úplne legitímnu otázku žiaden z reportérov zatiaľ nepoložil.

 

O Zuzane Čaputovej vznikla rozprávka, vraj “Zuzana – Dievča, ktoré sa nebálo”.  Vraj táto rozprávka má byť vzorom pre deti a majú ju čítať rodičia svojím deťom. Zaujímavé, že táto “rozprávka” vyšla práve včera, počas finálnej prezidentskej kampane. Ale inak, Zuzana Čaputová vôbec netrpí megalomániou a nie je v nej ani náznak grandióznosti. Inak povedané, všetcia sme hlupáci len ona je lietadlo. A inak vôbec tu nie je snaha manipulovať už malé deti a ich rodičov. Opäť, my všetcia sme hlupáci, len ona je lietadlo.

 

Zuzana Čaputová tvrdí, že ona bojuje proti zlu, nie proti ľuďom, ale proti javom. Nuž naozaj neviem, čo si predstavuje pod tými javmi, proti ktorým akože bojuje. Lebo keď rozmýšľam mojím  obyčajným sedliackym rozumom, tak si neviem predstaviť existenciu korupcie bez ľudí. Ak by totiž príčinou korupcie neboli ľudia, muselo by sa jednať o nejaký prírodný zákon. Ale takých, ktorí tu bojovali proti vetru a daždu sme tu už kedysi mali. Týmto bojom proti javom ma Zuzana Čaputová vôbec neoslovila, skôr mi to pripomína ten šikovný trik s holubími výkalmi (The Pidgeon Drop con artist’s trick.). Alebo u niektorých aj s koncipientskou praxou?

 

Kandidovať za prezidentku s takmer žiadnou relevantnou praxou v politike alebo v diplomacii musí byť veľmi vzrušujúce pre niekoho, koho takmer nik pred pár mesiacmi nepoznal. Čo pre mnohých by  bolo nočnou morou, pre niektorých to musí  byť úchvatné byť denno-denne v správach a na titulkoch. Otázka by mohla byť, že koľkí z obyčajných ľudí by sa rado našlo takto denno-denne na titulkoch, kde by takto dobrovoľne dával celý svoj doterajší život do reflektorov médií? Alebo aj nie, keďže médiá si už svoju prezidentku dávno zvolili a svoju úlohu chápu iba ako naservírovnie ich nekritickej voľby publiku?

 

***

 

Z teórie:

🕮

 

Psychopatia je mentálna porucha, ktorá je dôsledkom istej deformácie mozgu.

Medzi charakteristiky psychopatov patrí aj ich schopnosť vzostúpiť do pozícií moci.

Podľa jedného z najvplyvnejších expertov na psychopatiu Roberta Hare približne jedno percento celkovej populácie trpí touto poruchou osobnosti. Avšak podľa výskumu 3% až 4% ľudí vo vedúcich funkciách trpí touto poruchou ako aj približne 15% ľudí väznených pre rôzne zločiny.

Na niektoré pozície môžu byť takíto ľudia vyslovenie žiadaní. Napríklad, ja si myslím, že na misiu na mesiac hľadala NASA práve takýchto ľudí; opisujú ich aj pojmom funkčný psychopat. Funkčný psychopat je psychopat, ktorý nerobí zlé rozhodnutia.

Kým na niektoré pozície môžu byť títo ľudia ideálnymi kandidátmi, na iné sú nie veľmi žiadúci. Môže byť doslova nežiadúce, aby sa takíto ľudia dostali do niektorých vysokých pozícií.

Profesie, kde sa vyskytuje najviacej psychopatov sú: generálny riaditeľ, právnik, médiá, kšeftári, chirurgovia, novinári, policajti, klérus, šéfkuchári, štátny úradníci. Naopak najmenej psychopatov sa vyskytuje medzi opatrovateľkami, zdravotnými sestrami, terapistami, remeselníkmi, štylistami, charitatívnymi zamestnancami, učiteľmi, výtvarníkmi, lekármi, a účtovníkmi.

Z knižky “The Wisdom of Psychopaths” (Múdrosť psychopatov) ma osobne zaujala stať, kde sa opisuje rozdiel medzi charakteristikami lídra a psychopata.

Charakteristika psychopata sa môže prevteliť do bezchybnej charakterisiky vplyvného lídra.  Aby sme mohli identifikovať prezenciu takýchto, musíme sa pýtať správne otázky.

 

Na strane 125 danej publikácie je zverejnená tabuľka, ktorá identifikujú charakteristiky lídra a ich ekvivalenty u psychopata.

Charakteristiky lídra Charakteristiky psychopata
Charizmatický Povrchný pôvab
Dôveruje vo vlastné sily Grandiózny
Vplyvná osobnosť Manipulatívny
Presvedčivý Podrazák
Vizionár Vymýšľanie zamotaných príbehov
Schopnosť zobrať riziko Impulzívnosť
Hľadá riešenia Hľadá vzrušenie, napätie
Je schopný zvládnuť ťažké rozhodnutia Je emocionálne chudobný

 

♔♕

Otázka na záver. Chceme mať v pozícii prezidenta Slovenskej republiky charizmatického lídra, ktorý dôveruje vo vlastné sily, je presvedčivou vplyvnou osobnosťou, vizionárom, ktorý je schopný zobrať riziko a je schopný zvládať ťažké rozhodnutia, ktoré vzídu z diskusií okolo okrúhleho stola? Alebo chceme niekoho grandiózneho, s povrchným pôvabom, manipulatívneho podrazáka, ktorý si vymýšľa rôzne príbehy pre deti a dospelých, ktorý impulzívne hľadá vzrušenie z pozornosti médií, hoci je inak emocionálne chudobný?

Keď sledujem správy, tak mi je nevoľno

24.03.2024

Fico sa dal pred asi dvoma či troma dňami počuť, že vraj potom ako predošlá vláda darovala S-300 na Ukrajinu, nemáme vraj ako chrániť slovenské nebo a jadrové elektrárne na Slovensku. Nerozumela som celkom. V iných správach, zahraničných, som sa dočítala, že vraj potom ako Rusko vyhlásilo vojnu Ukrajine, po znefunkčnení elektrárne na Dnepri musí Ukrajina zvýšiť dovoz [...]

K zmene Trestného zákona

21.01.2024

Celá opozícia vrátane prezidentky Slovenskej republiky narieka ako sa zvýši kriminalita na Slovensku po zrušení Špeciálnej prokuratúry a po navrhovanej zmene Trestného zákona. Namiesto tvrdých nepodmienečných trestov za finančné zločiny sa tieto majú nahradiť inými trestami. Ako opozícia tak aj “not my prezidentka” nariekajú nad tým, že tieto, podľa nich, [...]

Vypočula som si pani Petkovú a som totálne zhrozená, kto sa v médiách vyjadruje k otázkam právneho štátu

13.01.2024

V tejto relácii Zuzany Kovačič Hanzelovej, 10:49, sa p. Petková vyjadrila, okrem iného, takto, citujem: “Áno, SMER má svojich voličov, ale to rozhodne nie sú všetci občania Slovenskej republiky.” Toto povedala okrem ostatných nezmyslov v danej relácii. Nebudem ich tu všetky menovať, lebo to by bol inak veľmi dlhý blog a na to ani nemám teraz čas. *** Ústava Slovenskej [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.