Založ si blog

Porovnanie výkonu volebného práva v Kanade a na Slovensku, časť tretia (Pohľad laika. )

Porovnanie pravidiel politickej reklamy  v Ontáriu, Kanada a v Slovenskej republike

 

Po prvé, na webstránke Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán som nenašla nikde výklad pojmov pre laikov.

Na obdobných webstránkach v Ontáriu možno nájsť slovník pojmov.

Obdobný slovník pojmov som na webstránke Štátnej komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán nenašla.

Neviem, či aj týmto absentujúcim krokom neprenechala Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán túto rolu vzdelávania voličov médiám namiesto toho, aby svojich voličov informovala o týchto pojmoch sama.  Podľa môjho laického názoru k výkonu volebného práva patria aj takéto informácie ako výklad pojmov a podľa môjho laického názoru je lepšie ak by výklad takýchto pojmov podával nestranný orgán a nie médiá.

 

Politická reklama

 

V Ontáriu je na webstránke presne a zreteľne zadefinované, čo sa rozumie pod politickou reklamou a jednoduchou, nie právnickou rečou je vysvetlené, čo sa považuje za politickú reklamu, čo je a čo je nie dovolená počas moratoria, a ako dlho trvá.

 

V tomto kontexte je v Ontáriu ako politická reklama zadefinovaná ako akákoľvek reklama, ktorá môže byť videná, počutá, alebo čitaná pričom podporuje alebo oponuje proti niektorej politickej strane alebo kandidátovi.

 

Politická reklama tiež zahŕňa reklamu ohľadne volebných otázok počas volieb, ku ktorým jedna alebo viacej registrovaných politických strán alebo kandiátov zaujali postoj.

 

Pravidlom je tiež, že všetky politické reklamy musia obsahovať údaj ohľadne toho, kto autorizoval reklamu. Inými slovami, reklama musí obsahovať slová alebo text “autorizovaná s xyz” alebo “Táto reklama bola zaplatená politickou stranou xyz.”

 

Čo sa smie a nesmie počas volebného moratória zverejniť je trošička pridlhé a nebudem to tu celé odpisovať.

 

Z danej webstránky je jasný odkaz na to, akým spôsobom je povolené používať sociálne média počas volebnej kampane.

 

Na Slovenskej webstránke Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán som takéto informácie ohľadne politickej reklamy jednoducho nenašla.

 

Čo som našla na tejto webstránke je odkaz na Zákon č. 181/2014 Z. z. o volebnej kampani a o zmene a doplnení zákona č. 85/2005 Z. z. o politických stranách a politických hnutiach v znení neskorších predpisov v znení zákona č. 69/2017 Z. z. – výňatok (351,6 kB).

Avšak ani keď som sa pozrela do tohoto zákona tak som tam definíciu toho, čo je alebo nie je politická reklama, nenašla. Taktiež som tam nenašla ani ďaľšie definície, napríklad moratórium. Našla som tam, kedy možno a nemožno vysielať politickú reklamu a nejaké pravidlá pre vysielanie politickej reklamy, ako sa účtujú náklady na úhradu policikej reklamy. O tom, či možno to, čo je publikované na sociálnych sieťach prípadne webstránkach považovať za politickú reklamu som nenašla nič ani v zákone, na ktorý dala Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán odkaz.

Moja otázka v tejto súvislosti by bola asi taká, žo čo robia poslanci NR SR, ak  v takomto zákone takéto, podľa môjho názoru, tieto dôležité veci jednoducho chýbajú? Alebo to mám rozumieť tak, ze poslanci v NR SR sa duchom stále nachádzajú v minulom storočí?

Keď sledujem správy, tak mi je nevoľno

24.03.2024

Fico sa dal pred asi dvoma či troma dňami počuť, že vraj potom ako predošlá vláda darovala S-300 na Ukrajinu, nemáme vraj ako chrániť slovenské nebo a jadrové elektrárne na Slovensku. Nerozumela som celkom. V iných správach, zahraničných, som sa dočítala, že vraj potom ako Rusko vyhlásilo vojnu Ukrajine, po znefunkčnení elektrárne na Dnepri musí Ukrajina zvýšiť dovoz [...]

K zmene Trestného zákona

21.01.2024

Celá opozícia vrátane prezidentky Slovenskej republiky narieka ako sa zvýši kriminalita na Slovensku po zrušení Špeciálnej prokuratúry a po navrhovanej zmene Trestného zákona. Namiesto tvrdých nepodmienečných trestov za finančné zločiny sa tieto majú nahradiť inými trestami. Ako opozícia tak aj “not my prezidentka” nariekajú nad tým, že tieto, podľa nich, [...]

Vypočula som si pani Petkovú a som totálne zhrozená, kto sa v médiách vyjadruje k otázkam právneho štátu

13.01.2024

V tejto relácii Zuzany Kovačič Hanzelovej, 10:49, sa p. Petková vyjadrila, okrem iného, takto, citujem: “Áno, SMER má svojich voličov, ale to rozhodne nie sú všetci občania Slovenskej republiky.” Toto povedala okrem ostatných nezmyslov v danej relácii. Nebudem ich tu všetky menovať, lebo to by bol inak veľmi dlhý blog a na to ani nemám teraz čas. *** Ústava Slovenskej [...]

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Súd poslal zakladateľa kryptomenovej burzy FTX na 25 rokov do väzenia

28.03.2024 17:13

Pred kolapsom v novembri 2022 bola druhou najväčšou kryptomenovou burzou na svete.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.